Zorg voor ouderen
Veel ouderen hebben problemen met dagelijkse activiteiten zoals staan, lopen, traplopen, opstaan uit de stoel, huishouding en boodschappen doen. Dit kan invloed hebben op hun zelfredzaamheid en sociale leven. Bewegen is een goed middel om deze problemen te voorkomen. Vooral functioneel oefenen kan hierbij ingezet worden.
De activiteiten die problemen opleveren en die voor u belangrijk zijn, worden zo praktisch mogelijk aangepakt. Het kan hierbij gaan om het zitten, liggen, opstaan uit bed, lopen, trap lopen maar ook om huishoudelijk activiteiten, buitenshuis verplaatsen, werkzaamheden, hobby's en/ of buiten adem zijn bij bepaalde activiteiten.
Binnen uw mogelijkheden kijk ik wat er aan de orde is, wat uw wensen zijn en hoe u dit zou kunnen bereiken. Ook als u merkt wat stijver in uw lichaam te worden, zou u (preventief) behandeling kunnen overwegen.
Het is mogelijk hier binnen de praktijk aandacht aan te besteden, maar ook is het mogelijk dat ik bij u thuis kom om te kijken waar u tegen aan loopt. (In sommige gevallen is het dan wel nodig om een verwijzing van uw huisarts te hebben)
Oefentherapie in de praktijk:
Behandeling is o.a. gericht op:
· Functionele adl training
· Adviezen en oefeningen ten aanzien van alle dagelijkse houdingen en bewegingen
· Balans, stabiliteit en evenwichtsoefeningen!
· Ontspannings- en ademoefeningen om de pijn de te verlichten en slapen te bevorderen
· Het onderhouden en waar mogelijk vergroten van de beweeglijkheid.
· Looptraining, met of zonder hulpmiddel.
· Spierversterkende en conditie bevorderende oefeningen.
· Revalidatie.
· Begeleiding bij valangst (valpreventie).
Oefentherapie aan huis:
De oefentherapeut in de thuiszorg kan op verschillende manieren bijdragen aan deze vaak gezamenlijke zorg. De therapie is gericht op het dagelijks functioneren van de thuiswonende ouderen en chronisch zieken met als doel behoud (waar mogelijk vergroten) van zelfstandigheid en kwaliteit van leven. Waarbij de (kwetsbare) ouderen hun eigen mogelijkheden optimaal leren benutten.
Behalve het bovengenoemde is de behandeling ook gericht op:
- Oefeningen / adl trainingen om de dagelijkse handelingen te kunnen blijven doen zoals traplopen, huishoudelijke activiteiten, aan- en uitkleden, de transfers zoals zitten gaan en opstaan, in en uit bed komen.
- Advies i.v.m. hulpmiddelen en veiligheid in huis (mede ter valpreventie).
- Mantelzorgondersteuning, bij zware belasting o.a. adviezen en instructies voor tillen, transfers en hulpmiddelen.